Debat: Vi skal tale pænere om økonomi

Da jeg startede min økonomiske rejse for 5 år siden var det forbundet med rigtig meget skam og tabu. Jeg havde ikke lyst til at sige til nogen, at jeg havde rod i min økonomi, men jeg fandt hurtigt ud af, at rejsen blev sværere når dem omkring mig ikke vidste, hvad der foregik.

Vi kan nemlig ikke altid se på hinanden, hvem der har økonomiske problemer. Jeg begyndte selv at blogge og instagramme om min egen økonomi, og jeg kan især huske i starten, hvor jeg modtog nogle meget negative beskeder fra følgere, som mente at jeg ikke kunne skrive om økonomi, når nu jeg ikke har perfekt til det.

Og det synes jeg jo er noget pjat. For det var netop min proces, min økonomiske rejse, som var så vigtig. Ja, jeg faldt i undervejs en del gange, men jeg var på vej. Jeg synes jo det er virkelig interessant, at vi hepper på folk, som gennemgår vægttab, og vi holder med dem i programmer, der skal hjælpe med selvsamme udfordring.

Men når det kommer til penge….

Så sidder vi og udskammer, når der bliver vist Luksusfælden i bedste sendetid. Vi har en enighed i samfundet om, at hvis man ikke har styr på pengene, så skal der peges fingre. I stedet for at støtte og klappe på rejsen.

For jeg synes jo, der sker noget fantastisk, når vi begynder at tale ærligt og kærligt med hinanden om penge:

  • Flere får lyst til at åbne op
  • Der opstår en anerkendelse af ens udfordringer
  • Vi får nogle gode værdiskabende samtaler om penge

Det rører mig ikke længere, når jeg får en negativ besked fra en følger, for jeg ved, at jeg er nået rigtig langt på min økonomiske rejse – og heldigvis modtager jeg også rigtig mange positive beskeder fra følgere, som hver dag bliver inspireret af den økonomiske rejse, jeg har været på.

Men jeg kan godt ærgre mig over, at vi generelt i samfundet har en ide om, at økonomi det er bare noget vi har forstand på – og hvis man ikke har, så er man en idiot. Jeg er ikke en idiot. Jeg er en kvinde i 30erne med en mellemlang uddannelse og en far som var økonomichef. Jeg kunne lægge budget i excelark som 10-årig. Og jeg havde stadig rod i min økonomi i 20erne, fordi jeg rendte ind i nogle livskriser, der tog mit fokus fra pengene.

Så nej, man er ikke idiot, hvis man har rod i økonomien. Det kan der være så mange grunde til; livskriser, skilsmisse, sygdom, manglende overskud etc, og det bliver man altså ikke idiot af.

Min drøm med Økonomista er, at vi begynder at tale mere kærligt til hinanden om økonomi. Stopper med at udskamme, men spørger nysgerrigt og tilbyder en hjælpende hånd uden at virke nedladende.

Mit bedste råd til, at vi kunne stoppe økonomisk udskamning er:

  • Tænk før vi taler. Hvis nogen åbner op om deres økonomi, så overvej hvordan du kan spørge åbent ind uden at virke nedladende eller bedrevidende.
  • Hep – også når det går skidt.
  • Spørg om du kan hjælpe. Måske kan du lægge et budget, forhandle med en bank eller tilbyde at lave en mad i en periode, hvis du kan se et familiemedlem/ven kæmper. Vi kunne støtte hinanden så meget, hvis bare vi turde åbne op.
  • Call andres udskamning. Hvis du oplever andre tale grimt om en 3.persons økonomi, så lad være med at gå med på den, men prøv i stedet at se situationen fra den omtalte persons perspektiv. Måske har de det svært i livet pt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.